Videosolliciteren en de videopitch
Videosolliciteren
Videosolliciteren is het inzetten van een persoonlijke video bij het solliciteren en netwerken. Jij neemt zelf het initiatief, je kan ook worden gevraagd als een verplicht onderdeel van de sollicitatieprocedure. Dat gebeurt steeds vaker. Voorbeelden:
- Een video toevoegen aan je cv, Linkedin Profiel of Jobsite;
- Online solliciteren via je webcam;
- Als onderdeel van de sollicitatieprocedure bij je toekomstige werkgever.
Videopitch
Een videopitch is een persoonlijke video waarin je jezelf kort en krachtig voorstelt. Dit kan een algemene persoonlijke introductie zijn waarin je jezelf voorstelt, kort schets wat je kennis, ervaring, passie, drive en meerwaarde is en dan afsluit met een vraag. Bijvoorbeeld het verzoek om nader kennis te maken en een afspraak te maken voor een kop koffie. Je kan een videopitch ook opnemen voor een gerichte vacature waar je extra in beeld wil komen.
Resultaat door persoonlijk maatwerk
Snel even een videopitch maken? Weinig mensen hebben zo even een sterke pitch paraat. Dit vraag om een voorbereiding. Wat is jouw verhaal, je meerwaarde en wat en wie wil je bereiken? Dat is per persoon verschillend. Daarom levert PitchToWork uitsluitend maatwerk per persoon. Met mooi resultaten. Deelnemers aan de trainingen krijgen meer uitnodigingen en gaan zelfstandig afspraken maken voor een netwerkgesprek. Hierdoor heeft 75% binnen 3-6 maanden weer een baan.
Interview met André Jager van PitchToWork over video-solliciteren
Ambitiebijlage van het Dagblad van het Noorden 18 april 2017, geschreven door Marte van Santen.
Voorbeeld voor en na een training
Deelnemers geven aan dat focus op de videopitch dwingt om kort en krachtig te formuleren.
Vaak al met snel een eerste resultaat. In de korte video zie het het verschil tussen onvoorbereid pitchen en de pitch na een training van een middag. Met dank aan Bart!
Voorbeeld videopitch zzp’er
De meeste zzp’ers zijn erg goed in hun vak. Vaak minder goed in het presenteren van deze vakkennis en hun specifieke meerwaarde. Hoe maak je het verschil tussen op het oog vergelijkbare professionals?
De kern is steeds: sluit aan bij je doelgroep, laat zien dat je een oplossing hebt voor een probleem. En stuur aan op de uitnodiging: het gesprek.
Voorbeeld videopitch 50+’er
Voor veel werkzoekende 50+’ers is het lastig om een baan te vinden. UWV schatte haar kansen laag in. Dineke liet het er niet bij zitten. Samen hebben we een persoonlijke videopitch gemaakt. Uitzendbureaus grepen de kan aan. Met als resultaat: Dineke kreeg eerst een tijdelijke baan en is nu in vaste dienst.
Zelf een videopitch maken: wat heb je nodig?
Geluid
Zorg dat je boodschap duidelijk over komt. Goed geluid is daarbij essentieel. Sommige smartphones hebben een hele goede eigen microfoon. Voor een paar tientjes koop je een externe microfoon die je op de smartphone kan aansluiten en via een clip aan je kleren kan bevestigen.. Gebruik je een spiegelreflexcamera? Overweeg dan de aanschaf van een microfoon die op de schoen van de flitser past.
Beeld
De basis is een opname achter je laptop via de webcam. Ook een moderne smartphone levert vaak al snel goede resultaten. De volgende stap is het gebruik van een foto- of videocamera die in HD-kwaliteit kan opnemen. Je hebt dan al snel meer mogelijkheden voor het instellen van het beeld en geluid.
Verlichting
De mooiste resultaten worden gehaald met daglicht. Probeer een opname te maken in de buurt van een raam. Wanneer je met kunstlicht moet filmen let dan goed op schaduwen die worden veroorzaakt door een lamp aan het plafond. Voor je het weet, lijkt een rimpeltje groter of de wallen onder je ogen worden dikker. Let ook op spiegeling in de brillenglazen. Tip: zet je bril bij de oren iets omhoog, zodat de lichtinval verandert